Aplec de Sant Fruitós d’Ossinyà a Sant Ferriol

_____________________________________________________________________________________________________________________________
Comparteix:

rotllana-a-sant-ferriolSi hi ha una cosa que sempre m’ha agradat de la Garrotxa i de bona part de les terres catalanes són que encara els Aplecs continuen vius en aquestes contrades.

Per a mi un Aplec és una bona excusa per trobar-se, per fer poble i fer sortir als avis de casa sense que arronsin les celles.

Una munió de persones que va néixer amb aires religiosos i que avui en dia tot i que molts s’acompanyen de misses també s’acompanyen de folklore i sardanes. D’altres són trobades anuals plenes de bones dispenses, com per exemple, al cim del Canigó per la Vetlla de Sant Joan o el Aplec del Cargol de Lleida (ja podeu imaginar perquè es troben i que degusten no?)rotllana-a-sant-fruitos

Vet aquí que avui 23 de gener em trobo a l’Aplec de Sant Fruitós d’Ossinyà al municipi de Sant Ferriol.

No érem 100 però tampoc 10 al voltant de la petita església medieval de Sant Fruitós de la que ja es parlava a finals del segle X.

Jo he tingut el privilegi de parlar amb en l’Albert Fàbrega (actual alcalde de Sant Ferriol) que m’explicava la importància dels Aplecs i alguna curiositat sobre el municipi.

Sant Ferriol té una gran extensió de terreny (42 km2) i al voltant de 240 habitants que viuen de forma dispersa. Una població de la Garrotxa envoltada de petits veïnats: el Torn, Juïnyà, Fares, la Miana, Ossinyà, el Mor i Sant Ferriol Aquest darrer es considera el cap del municipi.

pitu-crosto-i-albert-fabrega-alcalde-de-sant-ferriol

Amb l’Albert Fàbrega, alcalde de Sant Ferriol

Fa segles la gent vivia en masies en diferents punts de la població. L’autosuficiència venia dels conreus i el bestiar, del bosc i de fer carbó.  Era la seva forma de vida.

És aleshores que van néixer els Aplecs transformats en petites festes majors per als veïns. Tots als voltants de ermites o esglésies. És per això que l’Albert m’ha fet un bon repàs dels aplecs que podreu trobar a Sant Ferriol.

Sant Fruitós: mes de gener
Sagrat Cor: mes de juny
Fares: 15 d’agost
Sant Ferriol: mes de setembre
A El Torn tenim dos: l’Aparició de Santa Maria del Collell a l’octubre i l’aplec del Ninou al mes de gener.sardanes-a-aplec-de-sant-fruitos-de-sant-ferriol

Ha sigut una matinal molt entretinguda, Missa, sardanes i piscolabis d’embotit. Ja sabeu que jo sóc una mica irreverent i he anat trencant alguna rotllana -ara bé sempre pel costat esquerra 😉 – Les sardanes tenen la seva màgia. Heu pensat quants balls es ballen en colla?

.

Una mica d’història d’ara i abans sobre Sant Fruitós d’Ossinyà

sant-fruitos-de-ossinya

Sant Fruitós d’Ossinyà de Sant Ferriol

Sant Fruitós ja es documentava l’any 977. Ara per ara, l’edifici que trobem és del segle XII i va estar reformat als segles XVII i XVIII.

En Josep m’explicava que un dia fa més de 20 anys es trobada d’excursió per aquest indret. Volia arribar fins a aquesta petita església i tot eren bardisses a excepció d’un corriol que arribava fins a la porta situada al mur de migdia. El seu amic en Lluís fins i tot li parlava d’una gran figuera que es trobava al seu pas.esglesia-de-sant-fruitos-ossinya-de-sant-ferriol

Ell anava sovint per entrar a l’única nau d’un absis semicircular orientat al llevant. Era aleshores quan aixecava la mirada i res l’aturava. Josep podia veure el cel. Metàfores a part, us he de dir, que l’església no tenia teulada.

altar-sant-fruitosBé tornant al fill… aquell dia en el camí es va trobar un home que mirava encuriosit el petit edifici i que lamentava l’estat en que es trobava. Temps després va descobrir que es tractava d’en Nadal pare que va pagar la fusta de la que ara gosa la nova teulada. Va ser un dels impulsors de la restauració que es va fer l’any 1996.

Sapigueu també, que el seu campanar d’espardanya és de dues obertures. Ara està tapiat i s’ha modificat per convertir-lo en una petita torre.

Font: Adaptació del text de la Ruta Medieval de Garrotxa Cultour i conversa amb en Josep Gómez i Lluís Vergès.

piscolabis-aplec-de-sant-fruitos avi-aplec-sant-fruitos
amigues-a-sant-fruitos amics-a-sant-fruitos
jugant-a-sant-fruitos

I si voleu arribar en bici… Us deixo una bonica ruta circular que em va ensenyar un bon amic UnBikerDePagès. La ruta surt de Besalú i passa per Sant Ferriol, El Mor i Sant Fruitós.