La Garrotxa

Comparteix:

Presentació de la Garrotxa

.

Aquesta pàgina de presentació de la Garrotxa promet anar creixent, hi ha molt per descobrir. Us comparteixo senzilles explicacions però també us he fet una tria de fotografies i videos que he anat caçant i podeu trobar al mig dels textos -no deixeu d’anar amunt i avall que hi ha uns quants-. Trieu i gaudiu de la comarca de La Garrotxa!.

la-garrotxaDiu el wikipedia que “La Garrotxa és una comarca gironina prepirinenca.  Té una extensió de 735,39 km² i una població aproximada de 55.000 habitants.   El nom “garrotxa” significa terra aspra, trencada, de mala petja. Possiblement aquesta comarca agafa el nom d’aquesta paraula, ja que el seu relleu és molt muntanyós, amb bells paratges com els que es troben a la zona volcànica d’Olot, capital de la comarca, de gran interès geològic i natural”.

Follow Pitu Crostó Grau’s board Visions de la Garrotxa on Pinterest.

Els seus orígens

Però jo he nascut a la Garrotxa i és molt més.  Per mi que sóc molt jove, la Garrotxa és una comarca vella, plena de història i llegenda. Un indret transformat per l’home des de fa molts segles i que han donat un nou color a aquesta terra aspra i de mala petja. Hem de conèixer els seus pobles, els seus camins, les seves fortaleses, els seus molins i masos.

Vista panoràmica del vell Pont de Besalú

Abans de l’any 1000 hi havia algun valent que vivia en petites cases entre els camps o els boscos però a partir del segle XI es van començar a crear els masos i d’aquí a les viles. Els masos més petits després de la fam i la pesta dels segles XV i XVI van desaparèixer. Però la població es va recuperar dos segles després i van aixecar aquests masos més petits que de seguida van dependre d’altres masies més importants que encara ara es mostren majestuoses i ens ajuden a entendre la vida de l’època.

Al mateix temps de creixement, també es creaven alguns pobles normalment al voltant d’alguna església. Ens trobem davant d’una terra de masos en que podem descobrir el seu passat medieval i la seva evolució fins a els temps moderns.

Riudaura i les Planes d’Hostoles

Somnis de Volcans del programa Gran Recorregut de TV3
de Besalú a Santa Pau passant per Argelaguer, Tortellà, Montagut, Begudà, Olot i la Fageda d’en Jordà

En l’actualitat

Mapa situació Garrotxa - què vols ferLa comarca de la Garrotxa té 21 municipis: Argelaguer, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix,Olot, La Plana d`Hostoles, Les Preses, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Tortellà, La Vall d’en Bas i la Vall de Bianya.

Plànol de la Garrotxa - què vols fer De forma agosarada faré sevir la descripció del meu gran amic, en Lato (gran coneixedor de la muntanyes i gran explorador com avui en dia queden pocs). La Garrotxa es travessada pel riu Fluvià i queda vestida per una vall fantàstica que divideix la comarca en tres grans zones:

La zona volcànica i valls d’en Bas i Hostoles, al vessant oest i sud de la comarca; és la part més habitada de la Garrotxa.

L’alta Garrotxa, terra més salvatge, al nord; és la zona més despoblada i muntanyosa, i abraça també part del Ripollès, el Vallespir i l’Alt Empordà.

La baixa Garrotxa, a l’est, que anomena la vall del Fluvià; és la zona més desconeguda de la Garrotxa amb l’excepció del poble medieval de Besalú.

El meu objectiu es presentar-vos a través d’aquest portal la riquesa d’aquestes terres, les seves tradicions , la seva cultura i la seva gent. Aquí haurà cabuda per gent entranyable, petites i grans activitats, curiositats, gastronomia, allotjaments, històries i llegendes.

Descarrega aquí el plànol de la Garrotxa en PDF

Benvinguts a la Garrotxa!

Besalú, Castellfollit de la Roca (1’51”) i la província de Girona a vista de Drone de la mà de Carles Torres (AirDroner)

Thilt shift de Pau Garcia amb racons de la Garrtoxa i Girona.

 

I si vols viure la comarca des de Quevolsfer.cat et donem l’oportunitat de fer un turisme proper formant part de les seves activitats, dels seus esdeveniments creats per ens locals, per petites i gran entitats que fan que aquesta comarca garrotxina estigui molt viva. Consulta l’agenda d’activitats de la Garrotxa