Les Planes d’Hostoles

Comparteix:
Les Planes d'Hostoles Foto Fèlix Márquez Corbacho

Les Planes d’Hostoles Foto Fèlix Márquez Corbacho

Extensió: 38 km2
Coordenades UTM: 4618 x 46563 y

Municipi de la Garrotxa, a la vall d’Hostoles.

 .

Situació i presentació

Termeneja amb Sant Feliu de Pallerols (W i N), Sant Aniol de Finestres (E), Amer (S) i Susqueda (S i SW), aquests dos de la comarca de la Selva, i amb Rupit i Pruit (W), d’Osona, només per un petit sector. És delimitat pels cingles del Far i de la Salut, que superen el miler de metres d’altitud i separen el municipi de l’altiplà del Cabrerès al sector sud-occidental; al NE la serra de les Medes (884 m) separa el terme de la vall del Llémena; en aquesta serra hi ha l’antic volcà de Puig Rodó, i al davant, però al NW del terme, el volcà de Treiter. Aquest sector septentrional del terme és inclòs en el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El terme comprèn la conca mitjana del Riu Brugent (al voltant del qual hi ha un corrent basàltic que el recorre en direcció NW-SE), el curs del qual forma parcialment el límit meridional amb Amer, i tota la vall de la riera de Cogolls, afluent del Riu Brugent per l’esquerra. El territori és drenat, a més, per altres rieres, afluents d’aquests cursos esmentats, com la de les Encies, la d’Avellaneda i la del Clot de les Banyes. Aquesta darrera, que corre engorjada entre la Serra Pelada i la de les Oliveres, separa el municipi dels d’Amer i de Sant Aniol de Finestres, a llevant. Excepte el fons de les dues valls, d’Hostoles i de Cogolls, el territori és muntanyós i cobert en una bona part de boscos d’alzines, roures i faigs.

El municipi va ser creat el 1872 per segregació del de Sant Feliu de Pallerols. Comprèn, a part el poble de les Planes d’Hostoles, que n’és el cap, i l’antic castell d’Hostoles, els pobles de Cogolls i les Encies, els veïnats de Sant Pere Sacosta i de Pocafarina, les colònies de Dusol i Paulí, la urbanització del Jonquer, l’indret de la Farga i l’antic castell de Puig-alder.

 La vall d’Hostoles és travessada per la carretera C-63 que va d’Olot en direcció a la Selva. D’aquesta carretera en surt una altra vers les Encies i, ja al terme de Sant Aniol de Finestres, recorre la vall de Llémena i arriba a Sant Gregori (Gironès).
.

Ets més curiós?. Si vols saber més sobre la seva història, la seva població, la seva economia… fes clic aquí

.

.

Setembre, 2017

Sense esdeveniments. Filtra d'altres.

.