Maià de Montcal

Comparteix:
Maià de Montcal. Foto: aaamsss

Maià de Montcal. Foto: aaamsss.

Maià de Montcal

Extensió: 17 km2
Coordenades UTM: 4790 x 46747 y
.
Municipi de la Garrotxa al límit amb l’Alt Empordà i el Gironès.
.

Situació i presentació

Limita amb els termes municipals de Beuda (N i W), Sant Ferriol (S), Serinyà (S) i Crespià (E), aquests dos de la comarca del Pla de l’Estany, i Cabanelles (E), que pertany a l’Alt Empordà. En la divisió territorial deCatalunya del 1936 Dosquers fou inclòs en la comarca de l’Alt Empordà, però l’any següent, el 1937, en fou segregat per a incorporar-lo a la Garrotxa i el 1969 fou agregat al municipi deMaià. De fet, com Maià, es troba a la zona de transició entre la Garrotxa, l’Empordà i el Pla de l’Estany. El terme municipal forma part del partit judicialde Figueres (i no d’Olot), però històricament es troba vinculat a Besalú.

El territori s’estén a la plana de la dreta del Fluvià (riu que toca el terme pel SW), drenada per les rieres deMaià i de Segueró, que aflueixen juntes al Fluvià dins l’antic terme de Dosquers. El municipi arriba al sector septentrional fins a les derivacions sud-orientals del massís de la Mare de Déu del Mont, que culminen al Montcal (546 m).

A més del poble deMaiàdeMontcal, cap del municipi, el terme comprèn els veïnats, ravals i caseries de Bruguers, Dosquers, el Pla de Baix, Jonqueres, la Riera, les Carreres, Llorenç, MaiàdeMontcal, Usall i Vila-rodona, la urbanització del Molí d’en Llorenç i l’antic veïnat de Pocafarina. Travessa el terme la carretera N-260, que enllaça Figueres i Olot, de la qual surt un ramal cap a Maià i un altre cap a Dosquers.DeMaià una pista asfaltada permet arribar a Beuda.

En l’escriptura de donació del comte Miró al monestir de Sant Pere de Besalú, del 978, a més dels llocs deMaià i la seva església de Sant Vicenç i de Jonqueres, surten una sèrie de topònims, molts dels quals han persistit fins els nostres dies: els alous del comtat besaluenc a la vila anomenada Maià ( Maliano ), al terme de Llorençà (Laurenciano ), a la Vall Alta (Pla de Dalt); surten també Lagurnagra , la muntanya ditaMalareto , el riu Agemalo , la muntanya Petramala i el Montcal ( Montecalvo ).

Ets més curiós?. Si vols saber més sobre la seva història, la seva població, la seva economia… fes clic aquí

.

.

Setembre, 2017

Sense esdeveniments. Filtra d'altres.

.