Sant Aniol de Finestres

Comparteix:
Sant Aniol de Finestres. Foto: Marcel Puig Puig

Sant Aniol de Finestres. Foto: Marcel Puig Puig

Extensió: 48 km2
Coordenades UTM: 4682 x 46579 y

Municipi de la Garrotxa, al límit amb la Selva i el Gironès.

Situació i presentació

Termeneja amb els municipis de Santa Pau (N), Mieres (NE), Sant Martí de Llémena (del Gironès, a l’E), Amer (de la Selva, al S i a l’W), les Planes d’Hostoles (W) i Sant Feliu de Pallerols (NW). S’estén a l’alta vall de la riera de Llémena, accidentada a septentrió pels cims més alts de la serra deFinestres, el puig deFinestres (920 m), el turó del Faig Rodó (1 018 m) i Puigsallança (1 027 m). A ponent trobem la serra de les Medes, on hi ha el volcà de Puig Rodó (840 m), que separa la vall de Llémena de la vall d’Hostoles. Al NW, el serrat deSant Jordi, on hi ha el volcà i el coll de Fontpobra, el volcà de Can Tià (820 m) i el coll de Can Barrau. Al NE, el límit termenal amb Mieres coincideix en un bon tros amb el camí antic de Santa Pau a Finestres, fins al collet de Pedres Picades, i, més al S, el límit oriental amb Sant Martí de Llémena passa per la serra de l’Abaumet fins a trobar la riera que baixa de Granollers de Rocacorba. A la dreta de la vall de Llémena, el municipi deSantAniol s’allargassa pel SE fins al puig deSant Roc (591 m), que fa de termenal, també, entre Sant Martí de Llémena i Amer. El territori muntanyós és ocupat en bona part per boscos d’alzines, i el sector nord del terme és inclòs en el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

La riera de Llémena, que solca la vall en direcció NW-SE, neix, dintre el terme deSantAnioldeFinestres, als barrancs de Matabous i de la Fosca, que es formen al peu dels volcans Fontpobra i Can Tià. Un seguit de rieres i torrenteres que davallen de les muntanyes que formen la vall, com el barranc de la Saula, el torrent de Bullidors, etc., engrosseixen el cabal de la riera de Llémena al seu pas per SantAniol.
El municipi inclou, a part la seva capital històrica, SantAnioldeFinestres, el poble deSant Esteve de Llémena i les caseries de la Barroca, les Medes, el Veïnat Sec, el Veïnat de l’Església i el Raval i els santuaris o esglésies deFinestres (antic poble i monestir), de Bustins, d’Elena i de Bell-lloc de Llémena. El 1937 el municipi adoptà el nom deFinestres. Del poble deSantAniol parteix una carretera que, per la vall de Llémena i més avall pel pla deSant Gregori, porta a Girona. D’aquesta carretera en surt una altra, aigua avall del poble deSantAniol, que duu a les Planes d’Hostoles, poble on es pot enllaçar amb la carretera C-63 d’Olot a Santa Coloma de Farners. Les comunicacions han facilitat la relació del municipi amb el Gironès.
.

Ets més curiós?. Si vols saber més sobre la seva història, la seva població, la seva economia… fes clic aquí

.

.

Setembre, 2017

Sense esdeveniments. Filtra d'altres.

.