Sant Joan les Fonts

Comparteix:
Sant Joan les Fonts. Foto: Puigalder

Sant Joan les Fonts. Foto: Puigalder

Extensió: 32 km2
Coordenades UTM: 4599 x 46738 y
Municipi de la Garrotxa, a la vall del Fluvià.

Situació i presentació

Limita amb Olot (W i S), Santa Pau (S i SE), Sant Jaume de Llierca (E), Montagut (E i NE), Castellfollit de la Roca (E) i al N amb la Vall de Bianya i el seu enclavament de la Canya.

 El terme és travessat pel Fluvià, al qual desguassa sota la població la riera de Bianya, que entra dins el terme des de la confluència amb el Ridaura, riu, aquest darrer, que marca un sector del límit occidental del terme. Tot el terme és força accidentat, i de poblament molt desigual: el sector situat al N de la riera de Bianya i del Fluvià, menys d’un terç del terme, és format pels contraforts meridionals de la serra de la Cau (824 m) i només té algunes masies i amb deficients comunicacions. En canvi, el sector situat al S d’aquests rius, tot i trobar-se accidentat pels vessants septentrionals de la serra de Sant Julià del Mont (907 m) i per la serra del Bosc (733 m) i de Mont-ros (739 m al puig de Lliurella), és més poblat i molt més ben comunicat . Tot el sector sud-occidental del terme forma part del sistema volcànic d’Olot i s’hi troben els antics cràters d’Aiguanegra i Camperols, els Rasos i Arrapats, Puigdolors i l’Estany. Ultra els rius esmentats, desemboquen al Fluvià per l’esquerra la riera de Castellar o de Colldecarrera i, per la dreta, el Turonell i el torrent de Santaló, aquest formant límit amb Castellfollit. La part muntanyenca és coberta de boscos de roures i d’alzines.

S’anomenava oficialment Begudà fins els volts de la dècada del 1950, que SantJoanlesFonts passà a ser cap de municipi i Begudà n’esdevingué una entitat de població. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El municipi comprèn el poble de SantJoanlesFonts, que n’és el cap, les caseries i veïnats de Begudà, Sant Cosme, el Pla de Baix i el Pla de Dalt, i el barri de la Canya, a més dels antics veïnats de Pocafarina, Aiguanegra, el Rossinyol, i el Racó o l. La carretera que passa pel cap de municipi, i pel terme veí de Castellfollit de la Roca, enllaça amb la N-260 d’Olot a Figueres, i amb la C-26 d’Olot a Ripoll a l’alçada de la Canya. Per Begudà i Sant Cosme circula un antic tram de la N-260 vers Olot. Altres pistes i camins uneixen diferents indrets del terme.

La demarcació actual del municipi, integrada per les velles parròquies de SantJoanlesFonts i Begudà, era adscrita a la jurisdicció del castell de Mont-ros, situat a l’extrem oriental del terme, dintre la parròquia de Begudà, on ara s’alcen les ruïnes de la capella de la Mare de Déu de Mont-ros. Aquest castell va pertànyer als vescomtes de Bas i als seus successors, els comtes d’Empúries, fins que el 1339 el rei el va incorporar a la corona. Joan I el va vendre o empenyorar a Hug de Santa Pau, però el 1463 s’incorporava de nou a la corona.

.

Ets més curiós?. Si vols saber més sobre la seva història, la seva població, la seva economia… fes clic aquí

.

pitu-crosto-i-sant-joan-les-fonts

Visita a Sant Joan les Fonts amb l'Helena Dorca

Bip, bip! Un nou avís del twitter. L’Helena Dorca des de Sant Joan les Fonts m’havia fet una invitació “oficial i pública” ...

CASTELL-juvinya-cavallers

El Castell de Juvinyà de Sant Joan les Fonts renova la seva exposició permanent per explicar-nos la seva història i la dels seus habitants

El Castell de Juvinyà de Sant Joan les Fonts el passat 23 de juny obria les seves portes per mostrar una nova ...

quevolsfer-garrotxa-santjoanenflor

El mes de maig neix el municipi de Sant Joan les Flors a la Garrotxa

Només durant el mes de maig el municipi Sant Joan les Fonts canviarà el seu nom per el de Sant Joan les ...

pitu-crosto-i-sant-joan-les-fonts

Visita a Sant Joan les Fonts amb l'Helena Dorca

1
CASTELL-juvinya-cavallers

El Castell de Juvinyà de Sant Joan les Fonts renova

2
quevolsfer-garrotxa-santjoanenflor

El mes de maig neix el municipi de Sant Joan

3

.

Setembre, 2017

Sense esdeveniments. Filtra d'altres.

.