Santa Pau

Comparteix:
Santa Pau. Foto: Gemma de la Fuente

Santa Pau. Foto: Gemma de la Fuente

Extensió: 49 km2
Coordenades UTM: 4647 x 46661 y
Municipi de la Garrotxa, al pla d’Olot.
.

Situació i presentació

Limita, a l’W, amb els termes de les Preses i d’Olot, al N amb Sant Joan les Fonts i Sant Jaume de Llierca, al sector E amb Sant Ferriol i Mieres, i al S amb Sant Feliu de Pallerols i Sant Aniol de Finestres. S’estén al SE del pla d’Olot, al sector de la cubeta o fossa de SantaPau, limitada al N per la serra de Batet i la de Sant Julià del Mont (907 m) i al S per la serra de Finestres (973 m al turó de Sant Jordi), continuada aquesta a l’oest, després del coll de Fontpobra, per la de Marbolenya i la del Corb. Comprèn la capçalera del Ser, riu que es forma a la Font Pobra i rep una sèrie de torrents que davallen del sector dels volcans de ponent del terme i de Sant Julià del Mont. Gairebé tot el terme és integrat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i comprèn diverses reserves naturals. Té un dels grups de volcans antics més importants de la zona: Puigmartinyà, Santa Margarida i Puigsubià (dels quals sorgí un important corrent basàltic que s’estengué per la vall del Ser), el Croscat, la Roureda de Colltort (o la Fageda d’en Bassols), Roca Negra, etc. L’abundància de materials de projecció ha donat lloc a grans grederes, com les de SantaPau procedents de Martinyà que han estat explotades industrialment.

La zona de muntanya té una gran riquesa forestal: abunden els roures, l’arbre més característic (antigament, però, grans sectors de rouredes foren arrasats per convertir-los en terres de conreus), i també els alzinars, que havien estat aprofitats pel al carboneig, a més de les fagedes. A les fondalades hi ha les varietats dels arbres de ribera (verns, oms, salzes, pollancres, etc).

La població que centra el municipi, la vila de SantaPau, té un notable interès històric i constitueix una fita tant pel conjunt arquitectònic de la vila com per la bellesa del paisatge, en el qual es destaca la magnífica Fageda de Jordà i la sèrie d’antics cràters dels volcans esmentats i la verdor de la vall.

Altres llocs del terme són els pobles o llogarets del Sallent i de Sant Miquel Sacot o la Cot, els veïnats de Can Font, els Arcs, les Fages, Pujolars, Sant Martí Vell (o simplement Sant Martí), Mascou i Santa Llúcia de Trenteres, les urbanitzacions de Can Blanc, Can Jofre, Can Potxa i Can Xel, el santuari dels Arcs i l’antic monestir de Sant Julià del Mont. El 1937 el municipi de SantaPau canvià el nom pel de Pau de Sert. La principal via de comunicació és la carretera que va d’Olot a Banyoles per SantaPau i hi ha també pistes i camins veïnals que uneixen la vila de SantaPau amb els diversos veïnats del municipi.

.

Ets més curiós?. Si vols saber més sobre la seva història, la seva població, la seva economia… fes clic aquí

.

descampat

Més Festival de música El Descampat de Santa Pau

Poc més de tres setmanes perquè arribi el Descampat de Santa Pau, una proposta pels dies 27 i 28 de juny que ...

descampat

Més Festival de música El Descampat de Santa Pau

1

.

Setembre, 2017

Sense esdeveniments. Filtra d'altres.

.